År 2005 spelade Ekerö IK i division 4 norra och la där grunden till framgången som tog föreningen hela vägen till division 2 några år senare. Samtidigt tog den nybildade föreningen Ekerö Boll och Idrottssällskap sina första stapplande steg fyra divisioner under i Sveriges lägsta serie, division 8 H. 12 år senare korsas dessa två lags vägar varandra för första gången någonsin. Idag kl. 16:00 spelas det första historiska derbyt på Träkvistavallen! Det vill du inte missa!

Efter den fruktansvärda starten på seriespelet med två blytunga förluster har Ekerö BoIS de senaste omgångarna lyckats vända trenden. Från omgång 3 till omgång 10 har BoIS ett något bättre facit med 3 vinster, 2 oavgjorda och 2 uddamålsförlusten och man återfinns på en 8:e plats i tabellen. Kanske inte en förväntat placering för BoIS som inför säsongen var tippade som en av toppkandidaterna i serien men ändå en klar förbättring.

Förra omgången blev dock en missräkning för BoIS då man förlorade med 1-2 hemma mot Boo FF. En ruskigt dålig förstahalvlek satte BoIS i en tuff sits med 0-2 i baken när halva matchen spelats. I andra gjorde man dock en kraftig uppryckning. Man skapade mängder med chanser och dominerade halvleken fullständigt men dessvärre räckte det bara till en reducering till 1-2. Surt! Denna vecka har man därför lagt mycket fokus på att återigen hitta rätt i försvaret och det har blivit tre bra pass för BoISen.

Ett par spelare saknas till dagens drabbning. Alexander Moberg, Victor Wennergren och Felix Thorell är avstängda och missar derbyt. Mattias Schyberg dras fortsatt med skadeproblem och missar även han derbyt mot Ekerö IK. Lyckligtvis har Ekerö BoIS en extremt bred trupp vilket gör att man kommer kunna mönstra ett starkt lag till det historiska derbyt.

Avspark idag klockan 16:00 på Träkvistavallen! Det får ni bara inte missa!

Motståndare:

Ekerö IK har haft ett par tuffa säsonger bakom sig där man efter en fin 6:e plats i division 2 år 2014 har sjunkit som en sten i seriesystemet. Två raka degraderingar gör att laget återfinns i division 4 denna säsong. Ekerö IKs huvudtränare Patrik Jansson tog överlaget redan i slutet av förra sången men lyckades inte stoppa blödningen. Patrik har komponerat ihop ett helt nytt lag bestående av extremt unga och talangfulla killar. Dock har starten av seriespelet varit allt annat än en succé. På 10 omgångar har man bara mäktat med 1 poäng vilket gör att laget placerar sig som jumbo i tabellen. Ekerö IK måste verkligen börja vinna för att undvika sin tredje nedflyttning på tre år och kommer komma ruskigt taggade till dagens derby!

Statistik:

Ekerö BoIS och Ekerö IK har aldrig mötts i seriespel tidigare så dagens drabbning blir alltså historiskt. Dock har man stött på varandra i träningssammanhang. Förra säsongen möttes lagen i en träningsmatch under försäsongen. En match som inte direkt bjöd på något skönspel men som kompenserade genom att vara tuff och intensiv. Efter att röken lagt sig visade resultattavlan helt rättvist 1-1.

Dagens drabbning blir alltså den första någonsin mellan de två lokalkonkurrenterna. Och om det inte räcker med den geografiska rivaliteten så återfinns idag hela 24 spelare i Ekerö BoIS som fostrats i Ekerö IK och/eller spelat i Ekerö IKs herrlag. Upplagt för en riktig batalj med andra ord!

Info:

Arena: Träkvistavallen
Avspark: 13:00

Truppen:

Målvakt:
1. Tor Linné

Backar:
3. Buba Suleiman
4. Jonatan Hallqvist
6. Mihai Pupescu
16. Eddie Williamson
25. Matthias Klingberg
21. Axel Ryd

Mittfältare:
11. Fredrik Almkrantz
26. Niklas Tonneman
7. Alex Segerström
13. Kim Öhrström
18. Rikard Blom

Anfallare:
10. Richard Ternestin
15. Jusef Issa
12. Jimmy Suhr
20. Eddie Bennét