Närmare 500 personer hade tagit sig ner till Träkvistavallen för att bevittna det första historiska derbyt mellan Ekerö BoIS och Ekerö IK. Publiken bjöds på en klassisk derbymatch med mycket känslor, tufft spel och kamp. Ekerö BoIS rutin, tyngd och effektivitet blev avgörande och och när röken hade lagt sig visade resultattavlan 0-4 till Ekerös stolthet. Efter tolv långa år kan Ekerö BoIS, äntligen, titulera sig ”bäst på ön”.

Ekerö BoIS har den senaste tiden varit inne i ett bra flow och det senaste fem omgångarna hade man mäktat med hela 10 poäng. Senast mot Boo FF åkte man dock på en svidande 1-2 förlust på hemmaplan efter en svag insats. Då saknades, precis som under derbyt, BoIS lagkapten Alexander Moberg samt målvakten Victor Wennergren som både avtjänar en 3 matcher lång avstängning. Till derbyt debuteras dessutom nya målvakten Tor Linné i BoIS-målet. Tor har tränat med laget sedan början av maj och har sett riktigt bra ut. Dock är matchen Tors första på över 3 år.

Derbymotståndaren Ekerö IK har tappat mark de senaste åren och har degraderats två gånger de två senaste säsongerna. Degraderingarna har inneburit stor omsättning på spelarsidan och så även till denna säsong. Med ett par unga lokala förmågor, lite spelare utifrån och med nya huvudtränaren Patrik Jansson vid rodret har man nu tagit ny sats i division 4 för att resa sig. Första halvan av seriespelet har dock inte varit speciellt bra för IK. På 9:e matcher har det unga lag bara mäktat med 1 poäng. Förvisso kom den poängen mot då serieledande Bagarmossen Kärrtorps BK men BKBK har efter det poängtappet förlorat 5 raka matcher och sjunkit som en sten i tabellen. I övrigt har man åkt på idel storförluster och 7 gjorda mål mot 49 insläppta vittnar om att man har stora problem både offensivt och defensivt.

Sett till förutsättningarna är Ekerö BoIS på förhand klara favoriter till segern men ett derby är alltid ett derby. BoIS har egentligen allt att förlora då allt annat en än seger skulle ses som ett stort misslyckande. Ekerö IK kunde därför gå in i derbyt helt utan press.

Ekerö BoIS startar derbyt övertygande med ett bra tempo och högpress och de inledande minuterna av matchen är helt klart BoIS. Ekerö IK väljer att starta med ett väldigt lågt försvar och prioriterar att ligga rätt.

Redan i matchens 10:e minut tar BoIS ledningen och den som gör det historiska första målet lagen mellan är BoIS-anfallaren Jusef Issa. En IK-försvarare står för en riktigt svag hemmåtpass till egen målvakt som Jusef hinner mellan på, tar sig förbi målvakten och sätter bollen säkert i mål. En smakstart för BoIS!

Målet borde innebära en hård smäll för ett redan stukat Ekerö IK men en ruskigt tuff säsong i ryggen men istället reser man sig. Och det med besked. Man flyttar upp positionerna något och pressar hårdare och helt plötsligt är man först in i samtliga duellerna och ruskigt tuffa i närkamperna vilket ger mycket bollvinster. När man vinner bollen spelar man väldigt rakt vilket trycker ned ett nervöst BoIS ordentligt i planen. IK är ruskigt snabba i sina omställningar och kommer ett par gånger i bra lägen 3 mot 2 och 4 mot 3. Trots detta lyckas man inte skapa några större farligheter, mycket tack vare BoIS duktiga försvarslinje som gör en riktigt bra insats matchen igenom.

I minut 19 tilldöms Ekerö IK en helt overklig straff efter att Tor i BoIS-målet gått ut och helt korrekt brutit en farlig möjlighet för IK.
Ekerö IKs tekniska ytter är den som ska lägga straffen och för att försöka psyka Tor pekar han frenetiskt mot Tors högra hörn. Straffen går och mycket riktigt lägger straffskytten bollen i det högra hörnet. Tor gör en helt fantastisk räddning när han kastar sig och sträcker ut och räddar bollen precis intill stolpen till hörna. Fruktansvärt rättvist!

IK fortsätter att vara det hetare laget och man har under ett par minuter ett bra tryck runt BoIS straffområde och skapar ett par möjligheter. Först via ett distansskott som smiter precis över ribban sen via ett bra frisparksläge. Men istället för ett kvitteringsmål för IK så kan BoIS i den 30:e minuter utöka sin ledning till 0-2. Efter ett avslut från IK drar Tor en låååång utspark som skarvas vidare av en IK-spelare in i eget straffområde. BoIS ytter Kim Öhrström skjuter på volley långt ut till höger och får en sjukt dålig touch. Med knapp styrfart letar sig bollen bort mot vänstra stolpen och trots att det står en målvakt mellan så letar sig bollen på något sett in i mål. Inte speciellt snyggt men extremt viktigt i ett ganska utsatt läge för BoIS.

Målet får IKs offensiv att komma av sig något och det avslutande minuterna av halvleken blir ganska händelsefattiga.

I halvtid gör BoIS några taktiska förändringar för att stoppa IKs framfart, något som direkt ger effekt. IK är fortfarande något hetare men det blir extremt tight att ta sig genom BoISförsvar och man börjar tappa mycket boll. Nu är det plötsligt BoIS som kan gå på snabba omställningar. Det är efter en sådan möjlighet som BoIS utökar sin ledning ytterligare. I minut 53 bryter BoIS bollen högt upp i plan och man kombinerar sig snyggt genom IKförsvaret och bollen hamnar slutligen hos Fredrik Almkrantz precis utanför straffområdet. Fredrik avlossar ett vidrigt fint skott från distans som sitter helt otagbart för målvakten i högra krysset. 0-3, Fredriks första mål i BoIS-tröjan och herregud vilket mål sen.

Målet avgör matchen och ett ungt och orutinerat IK klarar inte av att resa sig. Resterande delen av matchen äger BoIS fullständigt och man skapar mängder med chanser. En hybris hög Almkrantz är ruskigt nära på ytterligare ett distansskott. Eddie Williamson nickar precis utanför på en hörna. Kim Öhrström vaskar fram ett par möjligheter utan att få utdelning bla. har han ett fint avslut som rensas undan på mållinjen.

På tilläggstid kommer till slut 0-4 efter en snabb omställning. Det är BoIS skytte- och poängligaledare Kim Öhrström som kan stöta bollen i mål. Hans andra mål i denna match.

Ekerö BoIS vinner det historiska första mötet mellan lagen och kan nu på riktigt titulera sig ”bäst på ön”. Ekerö IKs unga lag bjuder upp till en ordentlig kamp och gör en bra match. Med mycket speed och hårt arbete, framförallt i första halvlek, kan man utmana BoIS. Tyvärr, för Ekerö IK del, är man inte riktigt där i sista tredjedelen samtidigt som man ställs mot en ruskigt bra backlinje.

BoIS gör ingen bra första halvlek och det märks att stundens allvar spelar ett spratt men ett par spelares nerver. Både 0-1 och 0-2 kommer till ganska turligt men när BoIS får chansen är man extremt effektiva. Efter Almkrantz 0-3 mål tidigt i andra märker man att nervositeten släpper och laget kan spela ut. Då är det egentligen bra ett lag på planen de sista 35 minuterna.

Ekerö IK – Ekerö BoIS 0-4 (0-2)

(14´) 0-1 Jusef Issa
(30´) 0-2 Kim Öhrström, ass. Tor Linné
(53´) 0-3 Fredrik Almkrantz, ass.
(91´) 0-4 kim Öhrström, ass.

Ekerö BoIS laguppställning:

Tor Linné
Matthias Klingberg – Buba Suleiman – (c)Mihai Pupescu – Axel Ryd
Kim Öhrström – Alex Segerström – Niklas Tonneman – Fredrik Almkrantz
Jusef Issa – Eddie Bennet 

Bänk: Jonathan Hallqvist, Jimmy Suhr, Eddie Williamson, Rickard Ternestin, Rikard Blom